Aangepast aan de wijzigingen doorgevoerd op de Algemene Vergadering van 24 november 2008.
Artikel 1
De vereniging draagt de naam “Via Libra”, vereniging zonder winstoogmerk, en heeft haar zetel te 2600 Antwerpen, in de Diksmuidelaan 127, in het arrondissement Antwerpen.
Artikel 2
§1. De vereniging heeft als doel een bijdrage te leveren aan het sociaal-culturele leven in Vlaanderen, vanuit de inzichten van de antroposofie.
§2. De vereniging wil vanuit de antroposofie bijdragen tot voortdurende vernieuwing van cultuur en maatschappij.
§3. Antroposofie mag worden begrepen als de geesteswetenschappelijke sociaal-culturele impuls, waarvan de inzichten door Rudolf Steiner (1861-1925) werden neergelegd in zijn verzamelde werken, die volledig werden gepubliceerd, evenals in talrijke praktische realisaties die eveneens voor iedereen toegankelijk zijn.
Bedoeling van de antroposofie is dat mensen haar inzichten naar mogelijkheid en behoefte individueel en zelfdenkend opnemen en verbinden met hun sociaal gevoel om desgewenst tot handelingen te komen (incl. studie, scholing en formele opleiding) in de onderscheiden gebieden van de samenleving, op het vlak van wetenschap, kunst, wereldbeschouwing en sociaal leven.
De antroposofie is in gestadige ontwikkeling in samenhang met de maatschappelijke veranderingen, dankzij voortgezette wetenschappelijke, kunstzinnige en sociale inbreng, en de daaruit volgende praktische realisaties en publicaties.
De antroposofie leeft in de volgende deelgebieden: ethisch individualisme, filosofie van de vrijheid, kennisleer, goetheanisme, antroposofische menskunde, reïncarnatie, Rudolf Steinerpedagogie, door antroposofie verruimde geneeskunde, psychologie en psychiatrie, antroposofische therapieën in geneeskunde, psychiatrie, kinderverzorging, geriatrie enz., sociale driegeleding, christologie en religieuze verdieping, symptomatologische benadering van geschiedenis en kunstgeschiedenis, euritmie en andere antroposofisch geïnspireerde kunstvormen, enz. Deze lijst is richtinggevend maar niet beperkend: alle sociaal-culturele, wetenschappelijke, filosofische, wereldbeschouwelijke en artistieke thema’s kunnen vanuit de antroposofie substantieel worden aangevuld en met nieuwe inzichten verrijkt.
§4. Om haar doel te verwezenlijken zal de vereniging:
· schenkingen en legaten inzamelen, beheren en toekennen aan initiatieven;
· diverse fondsen inrichten en beheren;
· roerende en onroerende goederen die zij voor de verwezenlijking van haar doelstelling nodig heeft, bezitten of verkrijgen;
· beheersactiviteiten verrichten;
· adviseren en initiëren van activiteiten en initiatieven;
· scholing en onderzoek verrichten en bevorderen;
· aan onderzoek doen, publicaties uitgeven en/of dit alles bevorderen.
Zij mag eveneens alle activiteiten verrichten die dit doel kunnen bevorderen. Zij kan in die zin ook, doch slechts op bijkomstige wijze, handelsdaden stellen, enkel voor zover de opbrengst hiervan besteed wordt aan het doel waarvoor zij werd opgericht.
§5. De vereniging zal haar activiteiten hoofdzakelijk ontplooien in het Nederlandse taalgebied, waaronder Brussel-hoofdstad, maar zal ook daarbuiten kunnen optreden.
§6. De vereniging beoogt niet enig stoffelijk voordeel te verschaffen aan haar leden.
Artikel 3
De vereniging is opgericht voor onbepaalde tijd.
Artikel 4
Het aantal leden is niet beperkt, maar zal minstens vijf bedragen. Als lid kan tot de vereniging toetreden elke natuurlijke persoon of rechtspersoon, vertegenwoordigd door een beheerder, die door de raad van bestuur als zodanig wordt toegelaten.
Uittreding is te allen tijde vrij. Er wordt geen lidmaatschapsbijdrage gevraagd.
De vereniging telt effectieve en toegetreden leden. Toegetreden leden kunnen steunende leden, sympathisanten of leden van de adviesraad zijn. De volheid van het lidmaatschap, met inbegrip van het stemrecht op de algemene vergadering, komt uitsluitend toe aan de effectieve leden. Effectieve leden zijn diegenen die door de Raad van Bestuur als zodanig worden aanvaard. Jaarlijks zal van de effectieve leden een alfabetische lijst worden ingediend ter griffie van de Rechtbank van Koophandel van Antwerpen.
De wettelijke bepalingen zijn alleen op de effectieve leden van toepassing. De rechten en verplichtingen van de toegetreden leden worden ingeschreven in een huishoudelijk reglement.
Met de term ‘lid’ wordt in deze statuten steeds uitdrukkelijk verwezen naar de effectieve leden.
Een lid kan slechts worden uitgesloten door de algemene vergadering indien dit als agendapunt op de uitnodiging werd vermeld.
Artikel 5
De algemene vergadering komt ten minste eenmaal per jaar bijeen; alle leden worden door toedoen van de voorzitter of bij gebrek daaraan, door de secretaris opgeroepen. De uitnodiging vermeldt de agenda en wordt ten minste acht dagen voor de vergadering verzonden.
In de algemene vergadering mogen er beslissingen genomen worden i.v.m. punten welke niet op de agenda voorkomen mits de eenparige instemming van de aanwezige bestuurders.
Hierop vormen echter een uitzondering: de beslissingen die betrekking hebben op de uitsluiting van een lid, de ontbinding, de rekeningen en begroting of statutenwijziging.
Over een statutenwijziging kan de algemene vergadering alleen op geldige wijze beraadslagen en besluiten wanneer de wijzigingen uitdrukkelijk zijn vermeld in de oproeping en wanneer ten minste twee derde van de leden op de vergadering aanwezig of vertegenwoordigd zijn.
Een wijziging kan alleen worden aangenomen met een meerderheid van twee derde van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.
Wanneer de wijziging evenwel betrekking heeft op het doel waarvoor de vereniging is opgericht, kan zij alleen worden aangenomen met een meerderheid van vier vijfde van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. Ingeval op de eerste vergadering minder dan twee derde van de leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn, kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen, die geldig kan beraadslagen en besluiten alsook de wijzigingen aannemen met bovengenoemde meerderheden ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden. De tweede vergadering mag niet binnen vijftien dagen volgend op de eerste vergadering worden gehouden.
Artikel 6
De algemene vergadering heeft de bevoegdheden die de wet haar toekent.
De leden kunnen de besluiten raadplegen op de zetel of een afschrift ervan aanvragen bij de secretaris. Belanghebbende derden kunnen een afschrift aanvragen als zij een gewettigd belang aantonen.
De leden mogen zich op de algemene vergadering door andere leden laten vertegenwoordigen, mits overlegging van een schriftelijke volmacht.
Artikel 7
De raad van bestuur van de vereniging bestaat uit ten minste drie leden.
Zij worden benoemd en ontslagen door de algemene vergadering.
De aldus benoemde raad van bestuur kiest uit zijn leden een voorzitter, een secretaris en een penningmeester.
De leden van de raad van bestuur worden benoemd voor maximum vier jaar en zijn herbenoembaar bij aftreden.
De mandaten worden onbezoldigd uitgeoefend.
Artikel 8
De raad van bestuur kan alle handelingen van beheer en beschikking verrichten, van welke aard dan ook, die voor het verwezenlijken van het doel van de vereniging noodzakelijk of dienstig zijn, mits zij niet door de wet of door deze statuten bij uitsluiting aan de algemene vergadering zijn opgedragen.
De raad van bestuur vertegenwoordigt de vereniging binnen en buiten rechte en treedt op als eiser of als verweerder, door toedoen van de voorzitter, de secretaris of de penningmeester.
De vereniging wordt rechtsgeldig verbonden door de handtekening van twee beheerders.
Alle bevoegdheden die de wet of deze statuten niet uitdrukkelijk verlenen aan de algemene vergadering, worden toegekend aan de raad van bestuur.
Voor alle verrichtingen van dagelijks bestuur zal één handtekening volstaan, hetzij van de voorzitter, de penningmeester of de secretaris.
De handtekening van de gemachtigde(n) zal gelden als kwijting en ontlasting voor alle verrichtingen met de post, bank, spaarkas, spoorweg en andere vervoerondernemingen.
Alle beslissingen voor zover wettelijk niet anders geregeld, zowel van de raad van bestuur als van de algemene vergadering, worden genomen bij gewone meerderheid der aanwezige of vertegenwoordigde leden.
Een van de hiervoor genoemde beslissingen kan niet worden genomen indien niet minstens twee derde van de leden aanwezig of vertegenwoordigd is.
In dat geval moet de beraadslaging desbetreffend naar een volgende vergadering worden verdaagd.
Artikel 9
Het verenigingsjaar gaat in op 1 januari en eindigt op 31 december.
Het boekjaar van de vereniging loopt eveneens van 1 januari tot 31 december.
De jaarvergadering, waarop het bestuur rekening en verantwoording doet en kwijting vraagt van zijn beheer, wordt gehouden in de maand februari of maart van ieder jaar.
Artikel 10
Deze statuten kunnen slechts gewijzigd worden overeenkomstig het bepaalde in artikel 8 van de wet van 2 mei 2002.
Artikel 11
De ontbinding van de vereniging kan alleen uitgesproken worden door een vier vijfde meerderheid op een algemene vergadering waarop minstens twee derde van de leden aanwezig zijn.
Bij ontbinding van de vereniging wordt het vermogen, na voldoening van de schulden, overgedragen aan de vereniging die hetzelfde doel nastreeft, of aan één of meerdere verenigingen waarvan het doel dat van deze vereniging het meest nabij komt.
Hierover beslist de alsdan in functie zijnde raad van bestuur.
Artikel 12
De raad van bestuur kan een huishoudelijk reglement opstellen waarvan de inhoud echter niet mag afwijken van hetgeen in deze statuten is bepaald.
Leden van de Raad van Bestuur
Werner Govaerts
Sonia Jansen
Chris Maryns-Van Autreve